دکتر میترا مشهدیان،متخصص زنان و زایمان

جلال آل احمد غرب ،بعد از پل آزمایش،أولین پل عابر ،مهدی یک،پلاک ٢٠٩ تلفن: ٨٨٢٥٩٩٢٦-٨٨٢٥٧٤١٦.

دکتر میترا مشهدیان،متخصص زنان و زایمان

جلال آل احمد غرب ،بعد از پل آزمایش،أولین پل عابر ،مهدی یک،پلاک ٢٠٩ تلفن: ٨٨٢٥٩٩٢٦-٨٨٢٥٧٤١٦.

اختلالات شایع پوست و مو ی زنان در دوران بارداری


 


اختلالات شایع پوست و مو ی زنان در دوران بارداری

بارداری یکی از مهمترین دوران زندگی زنان است که به دلیل تغییرات متابولیکی بدن احتمال ایجاد مشکلات پوستی و آسیب پذیری مو و ناخن افزایش پیدا می کند.

 

تغییرات هورمونی و بر هم خوردن تنظیم تعادل سطح هورمون ها، مهمترین عامل ایجاد مشکلات پوستی مانند بروز لکه های سیاه یا قهوه ای رنگ، آکنه های پوستی و نازک شدن موها و ناخن ها است.

بهره گیری از رژیم های سالم غذایی، قرار گرفتن در محیطی آرام و دور از استرس، انجام تمرینات ورزشی و ... از جمله نکاتی است که در حفظ سلامت پوست، مو و ناخن در دوران بارداری و بعد از آن مؤثر است.

 

● آکنه

احتمال ایجاد یا افزایش آکنه های پوستی در دوران بارداری بویژه در سه ماهه اول به دلیل تغییرات هورمونی، بیشتر است.

 

میزان جوش های پوستی که بیشتر در ناحیه صورت پدیدار می شوند به میزان سطح هورمون ها و افزایش ترشح هورمون مردانه بستگی داشته و در زنان مختلف، متفاوت است، بطوری که احتمال بهبود آکنه های پوستی در برخی از زنان که قبل از بارداری جوش های چرکی داشته اند، وجود دارد.

 

تجمع ذرات چربی به دلیل افزایش سطح هورمون مردانه، در دوران بارداری، یکی از علل ایجاد آکنه بویژه جوش های سرسیاه است.

 

 

پاکسازی پوست و زدودن چربی بطور مرتب، احتمال بروز آکنه را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.

 

پاک کننده های حاوی آلفا هیدروکسی اسید، گلیسیرین، سولفور، گلیکونیک اسید یا ماسک های طبیعی مانند عسل، شیر و عصاره لیموترش تازه در بهبود آکنه های دوران بارداری مؤثر است.

 

 

محققان معتقدند زنان باردار بهتر است قبل از درمان دارویی و استفاده از کرم های ضدجوش یا لک، با متخصص مشورت کنند.

 

استفاده از ترکیباتی که در ساخت آنها از رگینوئید، اسید سالیسیلیک یا بنزوئیل پراکساید به کار رفته است، احتمال به دنیا آمدن نوزادی ناقص یا ایجاد مشکلات بارداری مانند خونریزی، زایمان زودرس و مرده زایی را افزایش می دهد.

 

 

التهاب و قرمزی پوست بویژه در ناحیه صورت و گونه ها، یکی دیگر از عوارض دوران بارداری است که علت ایجاد آن افزایش جریان خون و تجمع خون زیر پوست است.

 

افزایش فشار خون در برخی موارد منجر به پاره شدن مویرگ ها و ایجاد خون مردگی می شود.

 

 

از طرف دیگر افزایش جریان خون ممکن است باعث ایجاد قرمزی و التهاب در کف دست ها شود.

 

بطور کلی قرمزی پوست در دوران بارداری طبیعی است و در صورتی که قرمزی پوست با دیگر علائم اگزما مانند خارش، کهیر و التهاب شدید همراه باشد، باید به پزشک معالج مراجعه شود.

 

 

 

● آنژیوم عنکبوتی

آنژیوم عنکبوتی یکی دیگر از اختلالات پوستی شایع در دوران بارداری است که به دلیل ایجاد تغییر در عملکرد عروق پوست، ظاهر می شود.

 

این اختلال که شیوع آن تا سه ماهه دوم بارداری بیشتر است به شکل توده های کوچک قرمز رنگ با رگ های خونی نازک و عنکبوتی شکل روی نواحی مختلف بدن مانند صورت، گردن، بازوها و شکم ظاهر می شود.

وجود آنژیوم های عنکبوتی در دوران بارداری طبیعی بوده و معمولاً تا ماه پنجم بارداری از بین می رود.

 

در صورت وجود این اختلال پس از زایمان، باید به پزشک معالج به منظور درمان مراجعه شود.

 

 


 


گردآوری و تنظیم:گروه سلامت پرشین پرشیا

www.persianpersia.com/health

 

روزنامه ایران ( www.iran newspaper.com )
ادامه مطلب ...

نکاتی برای بارداری موفق


بسیاری از زنان در آرزوی مادر شدن زندگی را سپری می‌ کنند. انواع اقدامات را انجام می ‌دهند تا به هدف خود برسند. اما هنگامی که باردار می ‌شوند، نمی دانند که در 15 تا 20 درصد موارد در معرض عوارض گوناگونی قرار دارند یا اینکه چه تمهیداتی باید بیندیشند تا بارداری سالمی داشته باشند؟ مهم است بدانیم که چه کارهایی موجب ایجاد خطر برای زنان باردار می‌ شود.


در دوران حاملگی می ‌شود ورزش کرد؟
بله، انجام حرکات ورزشی و تقویت عضلات پیش، حین و پس از حاملگی به خانم‌های محترم توصیه می ‌شود. اگر در زندگی روزمره عادت به ورزش داشته‌اید، در هنگام حاملگی آن را ادامه دهید. تنها این نکته را به خاطر بسپارید که در حاملگی نباید تا حد خستگی مفرط به ورزش کردن ادامه داد. ورزش‌های ایروبیک همانند پیاده ‌روی، دویدن، دوچرخه‌سواری و شنا بسیار مناسب دوران بارداری هستند ولی باید از انجام ورزش‌های رزمی و بوکس در حین بارداری اجتناب کرد. انجام ورزش شنا در حاملگی به انجام ساده‌تر زایمان و کنترل اضافه وزن در حین بارداری کمک کرده و با کاهش وزن خانم حامله در آب از صدمه به مفاصل زانو جلوگیری می ‌شود.

در موارد خاصی باید از انجام ورزش اجتناب کرد و یا حتماً با نظر پزشک اقدام به این کار کرد. این موارد عبارتند از: تهدید به سقط که همراه خون‌ریزی سه ماهه اول باشد و حاملگی‌های چند قلویی و بیماری قلبی و ریوی شدید و احتمال زایمان زودرس که با کوتاه شدن طول دهانه رحم همراه است.

آیا در دوران حاملگی می‌ توان به مسافرت رفت؟
به طور کلی اگر حاملگی طبیعی باشد و احتمال سقط و یا زایمان زودرس را نداشته باشیم، بله ولی خانم حامله باید هر یک ساعت یک بار به مدت یک ربع قدم بزند تا از بروز لخته در سیاهرگ‌های پای وی جلوگیری شود ولی در کل اگر بتوان از مسافرت‌های طولانی در سه‌ماهه اول و سوم خودداری کرد، بهتر است. در اغلب کشورهای دنیا از پرواز خانم حامله بعد از هفت‌ ماهگی ممانعت به عمل می ‌آورند.

تغذیه هنگام حاملگی چگونه باید باشد؟
خانم حامله در ابتدای حاملگی به علت بروز تهوع و استفراغ باید از 5 یا 6 وعده غذایی مختصر استفاده کند که به شرح ذیل است: صبحانه و ساعت 10 صبح یک میوه، ناهار مختصر و ساعت 4 عصر یک نوع لبنیات به‌ طور مثال، 125 گرم ماست و شام مختصر و نوشیدن یک لیوان شیر گرم پیش از خواب.

نکته جالب توجه این است که افزایش وزن بیش از 12 کیلوگرم حتی تا 30 کیلوگرم در حاملگی در ایران یک امر بسیار معمولی است در حالی که باید بدانیم که بسیاری از عوارض حاملگی با افزایش وزن حین دوره‌ بارداری افزایش می ‌یابند که از جمله دیابت حین بارداری و بزرگ شدن جنین و افزایش احتمال زایمان دشوار و درنهایت سزارین را می‌ توان نام برد. به طور کلی مصرف انواع ویتامین‌ها و آهن و کلسیم و ویتامین در حاملگی توصیه می ‌شود. با مصرف اسید فولیک به مقدار یک میلی‌گرم از سه ماه قبل از حاملگی می ‌توان از بروز اختلالات سیستم عصبی جنین جلوگیری کرد.

آیا مصرف دارو در بارداری مجاز است؟
مصرف داروها در بارداری را به پنج گروه تقسیم ‌بندی کرده‌اند که از بی ‌خطر‌ترین که در گروهA می‌ گیرد تا پرخطرترین در گروهX ، متفاوت هستند. در هر حال، پیش از شروع مصرف هر دارویی باید با پزشک خود مشاوره کنید و به خصوص در سه ماهه اول تا حد امکان از مصرف دارو خودداری کنید.

آیا لازم است که خانم حامله با دندان‌پزشک مشاوره کند؟
بله، ویزیت در ابتدای حاملگی و حتی پیش از حاملگی به خانم‌ها توصیه می‌ شود و انجام اغلب عمل‌های ترمیمی در حاملگی بی ‌خطر است. تنها باید به دندانپزشک خود یادآور شوید که حامله هستید.

آیا مصرف سیگار و دیگر مواد مخدر در حاملگی مجاز است؟
خیر مصرف سیگار و مواد مخدر سبب اختلال در خون ‌رسانی به جنین و کوچکی بیش از حد وی و گاه حتی مرگ داخل رحمی‌ جنین می ‌شود. حتی مادر باردار نباید در معرض دود سیگار دیگران قرار بگیرد و به اصطلاح، سیگاری دست دوم باشد و دود سیگار را به صورت تحمیلی، استنشاق کند.

تعیین جنسیت جنین پیش از بارداری


تعیین جنسیت فرزند , تعییین دختر یا پسر شدن

هنگام مقاربت و بعد از ورود اسپرم به رحم زن ، اسپرم در طول رحم حرکت می‌کند و  بطرف بالا می‌رود، اگر در این زمان  تخمکی در رحم وجود داشته باشد،لقاح در داخل رحم صورت می گیرد.  درعمل لقاح اسپرم مرد با تخمک زن ترکیب می شود و جنین شکل می گیرد، اگر  جنین در داخل رحم زن  لانه‌گزینی کند، سبب حاملگی می شود و اگر نتواند لانه‌گزینی کند از بدن دفع می شود.

اسپرم مردان حاوی دو نوع مختلف از گامت می باشد. برخی دارای گامتx و برخی دارای گامتy   هستند.

اما تخمک زن تنها حاوی یک نوع گامتx است.اگر گامتy مرد با گامتx ترکیب شود فرزند پسر می شود ، اگر گامتx مرد با گامت xزن ترکیب شود ، فرزند دختر می شود.

بنابراین تعیین جنسیت جنین بستگی به مرد دارد و این گامتهای موجود در اسپرم مرد هستند که در هنگام لقاح تعیین میکنند فرزند پسر یا دختر باشد و این بستگ دارد که کدام نوع  اسپرم زودتر به تخمک برسد و با آن ترکیب شود.

عواملی که در تعیین  جنسیت جنین موثرند شامل: محیط اسیدی داخل رحم زن، نوع تغذیه و سلامت روانی و روحی و همچنین  زمان  مقاربت بستگی دارد.

افسردگی، فشارهای عصبی، استرس ،هوای گرم و آلوده ،مصرف دخانیات ، شرایط محیطی بد، امکان دختر شدن جنین را بیشتر می کند.

روشهای تعیین جنسیت قبل از لقاح

استفاده از رژیم  غذایی  خاص:

در این روش برای رسیدن به جنین پسر،  باید  نسبت سدیم و پتاسیم بالاتر از نسبت  کلسیم و منیزیوم باشد تا  متابولیسم تخمک و به مخصوصا  لایه خارجی آ ن را به نحوی تغییر دهد که اسپرم های حامل جنسیت پسر به طرف آن جذب شوند و برعکس برای جذب اسپرم های جنسیت دختر به وسیله تخمک، لازم است میزان کلسیم و منیزیوم خون بالاتر از  میزان پتاسیم و سدیم خون باشد.

غذاهای حاوی سدیم شامل : گوشت ، تخم مرغ، جگر گوساله، هویج ، اسفناج، شیر، نمک طعام

غذاهای حاوی پتاسیم شامل: فراورده های گوشتی، میوه ها مخصوصا  ( موز ، خرما)، سبزیجات مخصوصا  ( سیب زمینی و هویج) و غلات می باشند

غذاهای حاوی منیزیوم شامل: قهوه، کاکائو، غلات، سبزی ها، مخمر آبجو، سویا، چغندر، گردو، جوانه گندم است

غذاهای حاوی کلسیم:شیرکاکائو، ماست، بستنی، شلغم، بادام و ساردین است

بنابراین غذاهایی که بیشتر برای لقاح پسر مناسب هستند شامل: غذاهای شور، خرما ، هویج، جگر ، گوشت، موز، تخم مرغ، سیب زمینی،

غذاهایی که برای لقاح دختر مناسب هستند شامل:بادام ، کاکا ئو ،شیر و فرآورده های آن مانند ماست و پنیر و …، ماهی ساردین، خاویار، جوانه گندم و کلم، کدو و فلفل سبز

رژیم غذایی که  کم‌انرژی  هستند و دارای  حداقل کالری و مواد معدنی و مواد مغذی  می باشند  منجر به ایجاد جنین دختر در رحم می شوند.

با مصرف میوه‌ها و مواد شیرین   قند خون بالا می رود و با بالا رفتن گلوکز در ترشحات مخاطی دهانه رحم در روزهای تخمک گزاری، محیط  رحم را برای جذب اسپرم  پسر مناسب تر می کند زیرا اسپرم نوع پسر از تحرک بیشتری  نسبت به لسپرم دختر برخوردار است.

غذاهای شیرین شامل: عسل، آب نبات،  کشمش، خرما، غلات صبحانه شیرین شده، هویج، بیسکوئیت، سیب زمینی پخته، نان گندم سفید، نوشابه های دارای شکر می باشند.

همانطور که قبلا ذکر کردیم  مردها دارای دو نوع اسپرم هستند .اسپرمی که حاوی کروموزوم Y واسپرمی که حاوی کروموزوم X است.تخمک یک سلول درشت است که حرکت آن بسیار کم و سنگین است و در حدود ۷۲ ساعت می تواند در محیط  رحم زنده بماند. آقایان دارای دو نوع اسپرم هستند اسپرمی که حاوی کروموزوم X است و اسپرمی که حاوی کروموزوم Y است.
اسپرمX سر بیضی شکل دارد ، درشت و سنگین تر  از اسپرم Y است . حرکتش کندتر از اسپرم نوع Yاست ولی طول عمر آن بیشتر است. اسپرمY نیز دارای سر گرد اما کوچکتر است و دم بلندتری دارد و دارای  سرعت بیشتری می باشد  اما طول عمر آن کوتاه تر است و بسیار کم جان تر و ضعیفتر است. تفاوت این دو نوع اسپرم باعث انتخاب جنسیت فرزند می باشد. نکته مهم این است که اگر چه اسپرمهای Y ضعیفتر و دارای عمر کوتاه تری هستند ولی تعدادشان از اسپرمهای اسپرمهایX  بیشتراست و این جبران کننده نقطه ضعف آنهاست . و باعث  یکسان شدن تعداد فرزند دختر و پسر می شود. اسپرمهایY نسبت به محیط اسیدی حساس هستند و در این محیطها از بین می روند و در مقابل اسپرمهایX در محیط  اسیدی مقاومت بیشتری دارند و به این علت در تعیین جنسیت از شستشوهای اسیدی یا قلیایی استفاده می شود.

بنابراین اگر  PH واژن قلیایی باشدچون اسپرم مولد پسر ( Y ) در این محیط بیشتر زنده می ماند و می تواند سریعتر حرکت کند ، پس در این شرایط احتمال اینکه این  اسپرم بتواند تخمک را بارور کند بسیار بالاست،

اگر PH واژن اسیدی باشد، چون اسپرم مولد پسر ( Y ) در این محیط خیلی سریع از بین می رود و نمی تواند با سرعت خودش را به تخمک برساند بنابر این امکان دختر دارشدن زیاد تر است  چون اسپرم مولد دختر( X)که  با شرایط اسیدی سازگار است و  طول عمر بیشتری دارد با تخمک ترکیب می شود.

به طور معمول  در روز تخمک گذاری و حتی  2 روز پس از تخمک گذاری، PH واژن قلیایی  می باشد، بنابراین  توصیه می‌شود در این موقع برای پسر دار شدن آمیزش شود، اما بعد از سپری شدن این زمان PH واژن به مرور اسیدی‌تر می‌شود و زمان مناسبی  برای دختر دار شدن است،

بنابراین اگر می خواهید صاحب فرزند دختر شوید  باید  48 ساعت قبل یا بعد از تخمک گذاری آمیزش داشته باشید .برای اینکه از روز تخمک گذاری مطلع شوید،  به پزشک زنان مراجعه کنید تا روش اندازه گیری حرارت رحم را به شما آموزش دهند سپس از روز اول پریود دمای بدن خود  را با دماسنج بگیرید و آنرا را یادداشت کنید. اینکار را هر روز انجام دهید تا روزی که دمای بدن شما بین نیم تا یک درجه بالاتر از روزهای قبل برسد، آن روز روز تخمک گذاری است، چون دمای بدن بالا می رود.

برای اینکه PH واژن را بطور مصنوعی قلیایی یا اسیدی کرد، تمی توانید ضمن استفاده از روش تعیین زمان تخمک گذاری، از محلول جوش شیرین رقیق شده برای شستشوی واژن قبل از نزدیکی کنیدتا احتمال پسر دار شدن در زمان 48 ساعت پس از تخمک گذاری  بیشتر شود ،زیرا این محلول PH واژن را به شدت قلیایی می‌کند، همچنین از محلول رقیق شده سرکه سفید استفاده کنید تا PH واژن اسیدی‌تر شود و احتمال دختر دار شدن بیشتر می شود.

قبل از استفاده این محلولها و برای شستشوی مهبل با آنها، حتما با  متخصص زنان و زایمان مشورت فرمایید.

عامل دیگری که  در انتخاب جنسیت جنین موثر می باشدارگاسم زن ( رسیدن زن به اوج نقطه لذت جنسی را گویند ) در هنگام نزدیکی است. هنگام ارگاسم زنانه ترشحات  دهانه واژن قلیایی می شود که همزمان با انقباضات عضلات واژن باعث بالا راندن اسپرمهای پسر و کمک به حرکت ان ها به سمت رحم می شود بنابراین اگر خواهان فرزند پسر هستید رابطه عاشقانه تری در هنگام نزدیکی با همسرتان داشته باشید.

روش تعیین میزان اسپرم

زوجهایی که بیش از 2فرزند دختر دارند و می خواهند فرزند پسر داشته باشند ،باید مرد  به یک متخصص ارئولوژی مراجعه کند و آزمایش شمارش اسپرم انجام دهد زیرا اگر تعداد اسپرمهای مرد در یک سی سی از مایع منی  ۲۰ میلیون کمتر  باشد احتمال دختر دار شدن ۸۰% و اگر کمتر از  ۵ میلیون باشد این احتمال ۱۰۰% خواهد بود. بنابراین  هر اتفاقی که باعث افزایش اسپرمها شود به نفع پسردار  شدن است. پزشک معالج  استفاده از  داروهای افزایش اسپرم را تجویز می کند.

روش نشاندار کردن لیزری اسپرمها : 
در این روش سلولهای جنسی مردانه (اسپرم) حاوی کروموزوم X توسط لیزر نشان‌دار شده سپس توسط دستگاهی این سلولها از سلولهای جنسی (اسپرم) حاوی Y بی‌نشان جدا می‌شوند. و سپس بنا به علاقه والدین اگر که دختر بخواهند اسپرم X دار و اگر پسر بخواهند اسپرم Y دار با تخمک لقاح داده می‌شود که معمولا یا از روش IVF برای لقاح استفاده می‌کنند و یا اسپرمها را به رحم مادر تزریق می‌کنند.